Διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας

Διαφύλαξη των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας

Αρ. Πρωτ. 1527/16.07.08

Προς Υπουργό

- Εξωτερικών

Δυσάρεστη κατάληξη είχε για δέκα συμπατριώτες μας από τη Χειμάρρα η ειρηνική διαδήλωση που έλαβε χώρα στις 10 Απριλίου του 2008 έξω από αστυνομικό τμήμα της Χειμάρρας. Οι συμπατριώτες μας, οι οποίοι διαδήλωσαν ειρηνικά για τον ξυλοδαρμό και την κράτηση δύο νέων από τη Χειμάρρα, οι οποίοι κατηγορούνται από τις τοπικές αστυνομικές αρχές ότι μίλησαν ελληνικά μπροστά τους, αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι κατηγορίες.
Την ίδια στιγμή εδώ και χρόνια, εκκρεμούν δικαστικές υποθέσεις συμπατριωτών μας που κατηγορούνται από τις τοπικές αρχές. Ενδεικτική είναι η υπόθεση των πέντε βορειοηπειρωτών που διαδήλωσαν υπέρ της διεξαγωγής νόμιμων εκλογών, υπόθεση που εκκρεμεί από το 2003.
Επίσης, από το 2006 εκκρεμεί δικαστική υπόθεση δύο ακόμα συμπατριωτών μας, οι οποίοι είχαν διαδηλώσει κατά των παράνομων διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Ακόμα και ο Ελληνικής καταγωγής δήμαρχος Χειμάρρας βρίσκεται υπόδικος για άσκηση των νόμιμων καθηκόντων του εντός του δήμου.
Προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες της Ένωσης Χειμαρριωτών σύμφωνα με τις οποίες παρατηρείται μία ευρύτερη και συστηματική προσπάθεια καταπάτησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και αφανισμού της ελληνικής ταυτότητας των συμπατριωτών μας που διαμένουν στην Χειμάρρα.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Είναι ενήμερο το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μας στη Χειμάρρα, καθώς και για την εξέλιξη των υποθέσεών τους;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο εάν διαπιστωθεί καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο των συμπατριωτών μας που ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες, όσο και των υπολοίπων Ελλήνων της Χειμάρρας, που καταγγέλλουν συστηματικές προσπάθειες εκφοβισμού και αφανισμού του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή; Απάντηση Υπουργείου